موضوع: جامعه و فرهنگ
منطقه: خاورمیانه
سال انتشار: 2024
ناشر: شورای امور بینالملل روسیه/ انستیتو شرقشناسی آکادمی علوم روسیه
نویسندگان: واسیلی کوزنتسوف معاون پژوهشی انستیتو شرقشناسی آکادمی علوم روسیه، عضو اندیشکده شورای امور بینالملل روسیه
الکساندر آکسنیونوک عضو اندیشکده شورای امور بینالملل روسیه
شابک:
978-5-6049978-9-5
درباره کتاب:
خاورمیانه دوباره غیر قابل پیشبینی است
قوهای سیاه بیپایان از خاورمیانه در حال پروازند. حدودا هر ماه یک اتفاق غیرمنتظره و معمولا دراماتیک در آنجا رخ میدهد. بیش از یک بار این رویدادها منطقه را در آستانه یک جنگ بزرگ قرار داد و جهان در انتظار یک سونامی فاجعهبار یخ زد. وقایع اخیر در لبنان و قبل از آن در ایران، نوار غزه و غیره، تنها به عنوان نمونهای جزئی از این تصویر کلی عمل میکند. با این حال، درگیریها محدود باقی میماند، رهبران منطقه سعی میکنند خویشتنداری نشان دهند و جنگ بزرگ یا هرگز پایان نمییابد یا هرگز آغاز نمیشود، اگرچه در هر نوبت تشدید تنش به سطح جدیدی میرسد.
این وضعیت نامطمئن «در آستانه فروپاشی»، نتیجه یک تحول عمیق و سیستماتیک است که برای چندین دهه در منطقه ادامه داشته و به نظر میرسد که در مورد آن چیزهای زیادی گفته شده است، اما هنوز سوالات جدیدی مطرح میشود. ما سعی کردیم در مکالمات ضبط شده خود به برخی از آنها پاسخ دهیم که کتاب «مکالمات در مورد جهان عرب: سیاست، قدرت، جامعه» توسط شورای امور بینالملل روسیه و انستیتو شرقشناسی آکادمی علوم روسیه به طور مشترک با موسسه شرق شناسی آکادمی علوم روسیه به عنوان نتیجه آن منتشر شده است.
برخی از موضوعات مطرح شده در کتاب دارای اهمیت جهانی هستند، در حالی که برخی دیگر را میتوان به ویژگیهای منطقه ای نسبت داد. اینها شامل مشکلات «ابدی» مانند سرعت اصلاحات، مذهب و سیاست در جهان عرب، ماهیت نظامهای سیاسی، رابطه بین عوامل داخلی و خارجی در درگیریهای داخلی، دلایل طول زمان آنها در پس زمینه یک تغییر نظم جهانی در نمای نزدیک، گفتگو حول محور رابطه دولت و جامعه عرب و همچنین پدیده به اصطلاح استثناگرایی عرب بود. این مسئله مربوط به رابطه بین مکانیسمهای رسمی و غیررسمی قدرت در جوامعی است که در آن شبکه پیچیدهای از توافقات درون نخبگانی خارج از قانون اساسی، معاملات شخصی و وفاداری وجود دارد.
سرنوشت این سیستمها به عوامل داخلی و اینکه چه نظم جهانی در دهههای آینده حاکم خواهد شد بستگی پیدا میکند. با شکاف کنونی در نظام جهتگیریهای ارزشی، خلأ سیاسی و ایدئولوژیک در منطقه شکل گرفته است. هیچ ساختار دولتی به عنوان نمونه وجود ندارد که بتوان آن را وام گرفت؛ تجربه شوروی یک شکست بود، تجربه چینی غیرقابل اجرا است و تجربه غربی به طور فزایندهای در حال از دست دادن جذابیت است. در این شرایط، نسل جدیدی از رهبران عرب در حال رهایی از وابستگیهای ایدئولوژیک و تلاش برای محافظت از خود در برابر پیامدهای رویارویی بین قدرتهای بزرگ است.
واکنش به رویارویی در حال گسترش جهانی، نشاندهنده رد دیکتههای غربی و علاقه آنها به توسعه قالب جدیدی از تعامل بینالمللی در یک محیط چند قطبی است. در عین حال، آنها از نظر اخلاقی و سیاسی آماده نیستند و عملا در ایجاد روابط بر پایههای ضد آمریکایی ناتوانند، همانطور که هیچ چشماندازی در طرحهای ایجاد «اتحاد دموکراسیها» در منطقه نمیبینند.
خاورمیانه، به عنوان بخشی از جنوب جهانی، یک نقطه عطف طولانی را پشت سر میگذارد: آیا تنشزدایی نوظهور خاورمیانه در آزمون فلسطین مقاومت خواهد کرد، آیا انحصار ایالات متحده در میانجیگری در مناقشه فلسطین و اسرائیل برای اعراب مقبول خواهد بود.؟ سیستم مختصات جدید، یا یک قالب چندجانبه با مشارکت کشورهای پیشرو عربی پدیدار خواهد شد؟ هنوز مشخص نیست، اما با توجه به روندهای سیاسی در ایالات متحده، تغییرات آتی در اسرائیل و جناحگرایی باقی مانده در جنبش فلسطین، برای انتقال از خصومت به یک راهحل مسالمتآمیز، زمان زیادی طول میکشد و موقعیتهای درگیری بسیاری را به همراه خواهد داشت.
لینک دسترسی به نسخه پی دی اف کتاب:
منبع:https://russiancouncil.ru/analytics-and-comments/analytics/blizhniy-vostok-snova-nepredskazuemyy/
نظر شما